Notenschrift

Het notenschrift is een aantal precieze afspraken over de notatie van muziek. De muzieknoten vertellen de pianist welke toetsen hij moet aanslaan.

De muzieknoten zijn geplaatst op een notenbalk. Een notenbalk bestaat uit een aantal lijnen. De positie van een noot op de notenbalk geeft de toonhoogte aan. Op de notenbalk zijn naast noten ook andere zaken geplaatst:

Wat is er te vinden in het notenschrift?


- Een sleutel. Deze sleutel geeft de positie van een bepaalde noot weer. Zo geeft de G-sleutel (vioolsleutel) de positie van de G weer, een F-sleutel (bassleutel)doet dit voor de F en de C- of altsleutel doet dit voor de C.

- Maat. Aan de hand van twee cijfers wordt aangegeven hoeveel tellen er in de maat zitten en hoelang een hele noot duurt (zie ook: maat).

- Rusttekens. Deze worden op de notenbalk geplaatst op het moment dat er geen noten gespeeld hoeven te worden (zie ook: rusttekens).

- Maatstrepen. Elke maat wordt van de andere maten afgescheiden door een maatstreep.

- Kruis, mol en herstellingsteken. Een kruis verhoogt een noot met een halve toon (zie ook: kruis). Een mol verlaagt een noot met een halve toon (zie ook: mol). Een herstellingsteken maakt een kruis of mol ongedaan (zie ook: herstellingsteken).
jemairo
Door

jemairo

op 16 Nov 2012

ik vind het leuk om piano te spelen maar ik twijfel een beetje dus ga ik maar beter zingen

Steven
Door

Steven

op 21 Nov 2012

Hoi Jemairo, als je het leuk vind om piano te spelen, maar nog leuker om te zingen: hoe mooi is het dan om jezelf te begeleiden op de piano terwijl je zingt? :-)

Reactie plaatsen