10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Notenbalk

Op een notenbalk staan muzieknoten welke de toetsen op een piano representeren. Een notenbalk is een basiselement in de muzieknotatie. Een notenbalk bestaat uit 5 evenwijdige, horizontale lijnen. De afstand tussen elke lijn is gelijk.

De lijnen van de notenbalk worden van onderen naar boven geteld. Door de plaatsing van muzieknoten op de notenbalk, kan een muziekstuk ‘opgeschreven’ worden.

Notenbalk bij piano bladmuziek

Bij pianomuziek wordt gebruikt gemaakt van twee notenbalken. De bovenste balk geeft de noten aan die met de rechterhand gespeeld moeten worden. De onderste balk geeft de noten aan die met de linkerhand gespeeld moeten worden. Samen vormen deze twee notenbalken een 11-lijnige notenbalk.
notenbalk

De middelste van de 11-lijnige notenbalk wordt weggehaald en met behulp van een hulpstreepje weergegeven. De eerste noot die je dus ziet is één en dezelfde C-toets en geeft dus enkel aan of je het met de rechterhand (bovenste notenbalk) of linkerhand (onderste notenbalk) moet spelen!

Notenbalk in de praktijk

Wil je meer weten over piano leren spelen met behulp van akkoorden en met behulp van bladmuziek? Leer hier meer [klik hier]

 

Comment Section

4 reacties op “Notenbalk


Door Netty op 10 december 2011

Helder


Door Xanne op 15 januari 2012

Net wat ik zocht. Maar 2 min puntjes

Voor piano zou het duidelijker zijn c.q. meer overeenkomst vertonen met de posities als de onderste balk oplopend zou zijn. Dus beginnen met de laagste E.

Verder mis ik een hogere B,C,D en lagere D,C etc
en tussen de balken wat extra noten per balk.

Dan heel groot uitprinten en tegen de muur boven mijn piano. Voor de moonlight sonate van Beethoven.


Door Jan Muzikant op 5 februari 2012

Een 11 notenbalk is eigenlijk veel logischer dan 3×5 notenbalken waar je de tel kwijtraakt (normaal), het is de grootste vergissing om kinderen persé de pentagrammen door de strot te douwen.. én ik kan het weten .. ben muzikant en moest persé pentagrammen leren, vanwege deze verschillende pentagrammen krijgen kinderen juist een verkeerd beeld en afkeer van muziek.. is nog erger dan wiskunde, en ’t is juist muziek .. iets plezierigs, enfin wordt dan toch verondersteld. Wat mij betreft moesten ze de pentagrammen (5-notenbalk) al sinds Mozart gewoon verbieden én die vijf lijnen in de kont van elke sarcastische klassieke muziekleraar rammen. 11 lijnen.. lijkt moeilijk is’t helemaal niet, muziek scheiden in sol en fa én do sleutels dat is echt sarcastisch.. én onlogisch
Iedereen spreekt toch Engels tegenwoordig? Kunnen ze dan met muziek eindelijke eens stoppen met dat ingewikkelde gedoe, en het globaal een beetje verstaanbaar maken voor normale mensen.. zodat iedereen plezier kan beleven aan muziek, net als bv lekker een boek lezen.., één cd’tje spelen, naar een film kijken én een stukje spelen met een 11 notenbalk, wat de gewone mens begrijpt…

Trouwens Steven ik speel al vanaf mijn 7de, en treed elke week op

Muzikale groeten,

Jan


Door Geza op 15 januari 2016

Jan Muzikant,
Hoe zou je zo’n 11 lijvige notenschrift dan maken?

Plaats een reactie


*