10 Gratis Pianolessen
Direct Toegang
X
10 Gratis Pianolessen
50% Complete
20.000 cursisten gingen je voor. Start nu met de gratis Starterscursus

Page content

Noten leren lezen? Lees hier hoe het werkt, het is makkelijker dan je denkt!

Noten Leren Lezen is helemaal hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Door bladmuziek of het notenschrift weet de pianist wat hij of zij moet spelen. Zie het als een boek dat je kunt lezen, alleen in plaats van dat je de woorden uitspreekt, speel je het op de piano of welk instrument dan ook. Het notenschrift geldt dan ook voor elk instrument, zelfs je stem! Het is dus erg handig om noten te leren lezen.

Bladmuziek is in feite niets anders dan een visualisatie van hetgeen dat je moet spelen. Het bestaat uit noten die geplaatst zijn op de notenbalk. Hoe hoger een noot wordt geplaatst op de notenbalk, des te hoger de gespeelde toon klinkt. En des te lager de geplaatste noot, des te lager de gespeelde toon klinkt.

Noten leren lezen: de basis


Laten we de piano als voorbeeld nemen. Het principe van muzieknoten lezen is in feite heel simpel, elke noot op deze notenbalk representeert een toets op de piano. De moeilijkheid ligt ‘m alleen in het feit dat je moet weten welke noot met welke toets overeen komt. Maar dit is een kwestie van studeren en oefenen.

Snel noten leren lezen?

Zelf gebruik ik altijd een trucje: ik weet waar op de notenbalk de centrale C wordt afgebeeld én ik weet waar op de piano ik de centrale C kan vinden. Zie ik een noot die bijvoorbeeld 4 posities hoger ligt op de notenbalk dan de centrale C, weet ik dat ik de toets op de piano moet spelen die 4 toetsen hoger ligt dan de centrale C op de piano. Op deze manier kun je vrij snel en gemakkelijk noten leren lezen op de piano.

Let op: een noot kan dus tussen twee streepjes of óp een streepje op de notenbalk liggen. Elke positie hoger of lager op de notenbalk is dus één toets op je piano hoger of lager (alle toetsen tellen hierin mee, ook de zwarte!).

Direct noten leren lezen?

Het is overigens hoogst ongebruikelijk dat wanneer je bladmuziek voor het eerst onder ogen krijgt, je dit direct kunt spelen (zoals je direct de woorden kunt uitspreken als je voor het eerst iets leest).

In het AVRO programma “Onder Wibi’s vleugels” was dit echter een onderdeel van een wedstrijd: elk van de deelnemers kreeg bladmuziek onder hun ogen dat ze nog nooit eerder hadden gezien. Ze mochten het wel bekijken en bestuderen van te voren, maar zonder piano! Enkelen slaagden erin om terwijl ze dit voor het eerst speelden, dit (bijna) foutloos te spelen! Erg bijzonder dus en een aantal lukte dit dan ook niet.

Voor ons niet concert-pianisten is het dus vaak even zoeken en dubbelchecken welke toets je wanneer moet spelen, realiseer je dit ook bij het leren lezen van noten op de piano zodat het geen frustrerend proces wordt. Bovendien geeft een noot niet alleen aan welke toets er gespeeld moet worden, maar ook hoelang en hoe hard. Hoe dit precies werkt gaat iets te diep om in dit artikel uit te leggen, dit kun je allemaal terug vinden in onze cursus piano leren spelen waarin je halverwege ook noten leert lezen.

Comment Section

30 reacties op “Noten leren lezen? Lees hier hoe het werkt, het is makkelijker dan je denkt!


Door Bram op 2 november 2011

Bedankt!


Door Bob op 3 november 2011

dank je!


Door Netty op 10 december 2011

Ik ben blij dat dit niet aan mij ligt, ik moet soms inderdaad even zoeken.
Vaak ook naar de -is of -es want daar zit hem ook vaak een kneepje. An de rechterkant onthoud ik de toetsen beter dan links?


Door Steven op 10 december 2011

Beste Netty, als je enkel onthoud dat -is rechts is en -es links, moet het goed komen 🙂


Door Lennard op 22 februari 2012

Zelf vind ik het altijd het makkelijkste om de noot namen onder een noot te schrijven (a t/m g), anders is het net wartaal voor mij. En dan probeer ik het stukje uit mijn hoofd te leren. Maar ik probeer het steeds meer op deze manier te doen.


Door Steven op 23 februari 2012

Beste Lennard, het schrijven van de namen onder de noten kan een goede geheugensteun zijn. Hopelijk, als je dit vaak genoeg doet, wordt dit op een gegeven moment overbodig. Probeer dan ook bewust te kijken naar de positie van de noot op de notenbalk en steeds minder naar de naam, dan zal het bijna vanzelf gaan.

Succes!


Door Amber op 4 maart 2012

Mijn advies oefen, oefen, oefen. Ik kan al een paar liedjes spelen door middel van bladmuziek. Ik ging eerst ook de noten er onder schrijven. Later hoefde het niet meer. Ik ben gewoon verder gegaan met oefenen en ik ben heel trots op me zelf. Ik had al een keer les gehad maar dat vond ik te kort en veel te duur. Mijn advies begin met hele makkelijke liedjes en heb veel geduld. probeer elke dag al je tijd hebt minstens een kwartier te oefen je kan ook langer maar hou dan ook korte pauzes. En als je rechts of links handig bent gebruik dan meer je andere hand. Dus als je rechts handig bent gebruik dan links wat meer. zodat het spelen wat makkelijker gaat. Ik ben 17 bijna 18 en ben nog steeds bezig met oefenen. Ik wordt wel steeds beter.


Door Kyandra op 16 augustus 2012

Heel erg bedankt hiermee! Ik ben meer een autodidact en nu wil ik noten leren lezen dat ik zo door kan naar de sax en dit helpt me in 5 min een heel stuk verder! Tot nu toe is dit de beste site die ik heb gevonden!!!! 😀


Door Steven op 16 augustus 2012

Bedankt voor het mooie compliment, Kyandra! En top dat je op deze manier weer een stuk verder bent, succes ermee! 🙂


Door charona op 22 november 2012

Dag Steve,
Een vraagje heb een kleindochter van 5jaar oud ze speelt enorm graag met een keyboard maar zou graag nieuwe liedjes geven,liefst met cijfers of noten zoals do, mi fa, sol ,ze vindt het leuker met cijfer of noten
ze speelt al broeder Jacob maar dat is het
Groetjes
Door si op 16 juni 2013

Hallo ik ben 16 jaar ik heb totaal geen ervaring met piano en noten lezen maar ik vind het zo interessant dat ik het heel graag wil leren maar ik ben bang dat ik te oud ben om het te leren


Door Steven op 25 juni 2013

Met 16 jaar ben je nog hartstikke jong! Zo krijg ik geregeld nieuwe cursisten binnen van in de 70, dus je bent er juist erg vroeg bij 😉

Het zou leuk zijn als je je aanmeld bij ons! 🙂


Door valerie op 10 januari 2016

Ben 70 en wil mijn wens piano leren spelen zo graag verwezenlijken in 2016 heb ik eindelijk tijd hiervoor 🙂


Door Steven op 24 januari 2016

Geweldig, Valerie! Je bent nooit te oud om te leren. Sterker nog, het heeft tal van wetenschappelijk bewezen voordelen die het verouderingsproces tegen gaan als je leert piano spelen. Je maakt nieuwe connecties in je hersenen, het is dus echt “braintraining”. En dan heb ik het nog niet eens over de ontspannende werking 🙂

Oké ik draaf door, maar vind dit erg leuk om te horen Valerie. Heel veel succes en als je vragen hebt weet je me te vinden! Groeten, Steven


Door carolien op 10 september 2013

Hallo Steven,

Ik speel al een beetje piano maar zou ondanks mijn leeftijd toch nog iets verder willen komen.
Het is goed om de hersentjes te blijven stimuleren.
Misschien kan jij me een tip geven ……

In afw.


Door Steven op 16 september 2013

Hallo Carolien,

Ten eerste kun je natuurlijk de video’s op deze website bekijken, die zijn gratis. Maar je kunt ook lid worden van het Naspelen Programma, Wil je nog meer “de hersentjes stimuleren” zoals je dat zegt 😉 Hierin leer je namelijk populaire pianostukken naspelen, maar daarnaast krijg je ook handige video’s waarin je meer over akkoorden leert en allerlei andere handige tips & trucs.

Klik hier om meer over het Naspelen Programma te lezen

Succes!
Steven


Door Delphine op 3 april 2014

Heey, Steven! Bedankt, voor de tips! Ik heb pas een piano gekregen, maar ben nog nooit naar de muziekschool geweest. Ik volg ook geen lessen maar leer het mezelf gewoon.. Op het internet vind je natuurlijk ook al veel.. Als ik sommige reacties lees, is noten lezen precies moeilijk, maar ik vind het meevallen! Ik kan nog maar 1 liedje spelen, maar ja, heb mijn piano nog maar twee weken.. Ik wou even langs hier iedereen aanzetten om niet op te geven, als ik piano speel vergeet ik opeens al mijn zorgen, en dat zonder al te veel kennis! Het is een prachtig muziekinstrument, en jij bent een heel goede muzikant! Grts


Door Steven op 8 april 2014

Hey Delphine, dank voor je leuke reactie! Goed te horen dat je al zo lekker kunt piano spelen zonder dat je al teveel kennis hebt, ga zo door! 🙂 Groeten, Steven


Door olivia Cl. Adamus op 4 juni 2014

ik volg al 3 maanden een cursus piano voor beginners. ik ervaar dit heel interessant, want ik krijg pianolessen van een bekende pianist van curacao. het gaat redelijk, alleen moet ik de vaardigheid krijgen bij het tellen van de kwartsnoten. ik ben ook bezig, met het volgen van de lessen op de internet. het helpt heel goed. bedankt voor deze. Olivia.


Door Steven op 6 juni 2014

Fijn te horen Oliva, online lessen zijn inderdaad daarmee ook prima te combineren. Succes ermee! Groet, Steven


Door Elly op 12 juni 2015

Misschien een handige tip voor diegenen die moeite hebben om de noten vd linkerhand die onder de notenbalk staan te lezen. De noot die met twee streepjes onder de notenbalk staat is de c een octaaf (7 toetsen) lager dan de centrale c. Vandaar kun je dan gemakkelijk zien welke noot je moet hebben.
hoop dat julli hier wat aan hebben.
groetjes
elly


Door Steven op 15 juni 2015

Goede tip, Elly, thanks! 🙂


Door marianne op 29 februari 2016

Ik volg lessen op een muziekschool maar heb ontzettend moeite met het tellen terwijl ik speel, is daar een handigheidje voor. Ik focus me erg op de toetsen, noten en herkenning waardoor ik vergeet te tellen. Ik zit twee jaar op pianoles.


Door Steven op 15 maart 2016

Dag Marianne, als je aan zoveel dingen tegelijk moet denken tijdens het spelen van een nieuw liedje, is het inderdaad niet handig om mee te tellen. Waarom wil je eigenlijk mee tellen? Om het ritme te bepalen? Daar heb je een metronoom voor: dit apparaatje geeft in een vast tempo tikjes of piepjes af, zodat je in het juiste tempo mee speelt. De eerste tel van een maat wordt bij zo’n apparaatje altijd iets harder afgespeeld, zodat je precies weet waar je bent (EEN-twee-drie-vier, EEN-twee,drie,vier). Dit lijkt me het makkelijkste Marianne, succes ermee! Groet, Steven


Door justin op 25 mei 2016

hallo steven ik ben een jonge van 14jaar maar ik heb morgen een muziek toets en ik krijg dan een papier met van het lijntjes met noten erop en ik moet dan de cijfers er onder zetten hoe kan ik dat het beste leren? met vriendelijke groet jonge van 14


Door Steven op 30 mei 2016

Beste Justin, het beste kun je dat leren met een cursus piano spelen. Bladmuziek leren lezen is niet iets wat je zo in een les kunt leren, hopelijk heb je echter wel wat aan de tips in dit artikel! Hoe dan ook, succes met je muziektoets! Groeten, Steven


Door jo timmermans 81j op 14 december 2016

Is het mogelijk de lessen op tablet te ontvangen gr jo


Door Steven op 4 februari 2017

Jazeker, Jo! Alle lessen, tutorials en E-books zijn naast de PC en laptop ook op smartphone en tablet te volgen. Gr. steven

Plaats een reactie


*