Majeur

Een akkoord is in principe altijd een majeur akkoord, tenzij anders aangegeven.

Bij een majeur akkoord ligt de middelste toets rechts van het midden. Het akkoord klinkt hiervoor vrolijk, majeur betekent dan ook vrolijk.

Mineur

Een mineur akkoord is het tegenovergestelde van een majeur akkoord, een mineur akkoord klinkt dan ook verdrietig.

Video[update: video bekeken en een reactie achtergelaten? klik hier voor het antwoord!]
Siebren van Hoog
Door

Siebren van Hoog

op 10 Aug 2014

Hoi Steven, wie weet kom ik er eindelijk aan toe eens echt te gaan leren spelen binnenkort. Ik ziyt echter met een vraag: Een akkoord wordt altijd met de linkerhand gespeeld, de melodie met de rechterhand.staat er boven je video over akkoorden, maar ik zie je rechter en linkerhand gebruiken in de voorbeelden. Hoe zit dat nou?

Steven
Door

Steven

op 12 Aug 2014

Hoi Siebren, goede vraag! Akkoorden zijn vaak hetzelfde over een heel gedeelte van een liedje (soms gebruikt een HEEL liedje dezelfde akkoorden). Het is dus makkelijk om die akkoorden in beeld te laten staan, omdat dit de basis vormt. De melodie daarentegen zijn allemaal verschillende noten die veranderen van seconde tot seconde, dus als ik deze in beeld zou zetten zou dit te erg verwarren. Beter is om de melodie dusdanig goed uit je hoofd te kennen dat je bijvoorbeeld mee kan neuriën of zingen, om zo vervolgens uit je hoofd de melodie op de piano te leren. Immers, als je mee kunt neuriën weet je of de melodie omhoog of naar beneden gaat en weet je dus ook of je met je toets omhoog moet of juist naar beneden op het klavier. Het beste is als je het liedje ophakt in delen en je bijvoorbeeld eerst enkel concentreert op de melodie van de intro. Pas als dat goed gaat ga je verder, om zo verwarring te voorkomen. Oefen links en rechts ook eerst apart voordat je het samen gaat proberen. Speel het liedje tevens in een zeer langzaam tempo, pas als dat goed gaat kun je het tempo opschroeven. Op die manier leer je stapje voor stapje een nieuw liedje spelen. Succes!

Rianne
Door

Rianne

op 23 Feb 2013

1.majeur 2.mineur

Emmy
Door

Emmy

op 08 Apr 2011

1. majeur 2. majeur Ik heb nog een vraag: als ik op mijn piano speel (electronische) dan klinken de toetsen zo bonkerig, elke keer als ik ze indruk dan hoor hoor ik bonk bonk. kun jij mij vertellen waar door dit komt. Alvast bedankt Emmy

Steven
Door

Steven

op 11 Apr 2011

Dag Emmy, Als je niet geforceerd hard de toetsen aanslaat en de toetsen bonken ook bij normaal (of zacht) aanslaan, ligt het 'bonken' wat je hoort waarschijnlijk aan het keyboard zelf. Bij een Yamaha of een Roland bijvoorbeeld zou je dat niet zo snel mogen horen, bij de wat goedkopere merken kun je dit wel eerder horen. Met name als je het volume zacht zet hoor je dit goed. Zou je dit ook horen als je het volume wat harder zet en je slaat de toetsen niet te hard aan, zou dit kunnen beteken dat je keyboard of digitale piano kapot is. Bij een piano heb je overigens nooit last van dit probleem en bij een digitale piano zelden, het zijn met name de (goedkopere) keyboards waarbij ik dit vaker tegenkom. Groet, Steven

Reactie plaatsen