Leren Piano Spelen

Je kunt piano leren spelen bij een muziekschool, bij een pianoleraar thuis of je kunt een thuisstudie cursus volgen.

Hier vind je alles wat je moet weten over het volgen van pianoles zodat jij de beste keus kunt maken!

Hoe kan ik het beste leren piano spelen?

Zelf begon ik met piano leren spelen bij een pianolerares thuis toen ik tien jaar was. Het hebben van persoonlijke begeleiding, helemaal op die leeftijd, was voor mij op dat moment ideaal.

Na twee jaar vond ik het niet meer leuk en verloor ik de motivatie, maar wilde toch door blijven leren. Ik ben toen naar een muziekschool gegaan waar ik les kreeg op een heuse vleugel! Prachtig vond ik het een ik had ook een goede klik met mijn nieuwe pianoleraar.

Zelf piano leren spelen

Na anderhalf jaar les te hebben gehad op de muziekschool vond ik het genoeg en wilde ik zelf verder leren piano spelen. De basis was gelegd en ik wist hoe ik vanaf bladmuziek moest spelen. Alle theorie had ik tot me genomen in de ruim drie jaar dat ik pianoles heb gehad, maar de motivatie was weg. Alhoewel het hebben van een pianoleraar een mooie stok achter de deur is, je moet immers elke week voor de les je huiswerk voorbereiden, werd dit voor mij op een gegeven moment teveel.

Piano Leren Spelen

In mijn eigen tijd en tempo piano spelen

Ik wilde zelf bepalen wanneer ik speelde, maar vooral wat ik speelde. Een groot voorbeeld voor mij was en is nog steeds Jan Vayne, maar probeer jij maar eens een pianoleraar te vinden die jou dat wil leren! Het probleem is namelijk dat Jan Vayne 99% van wat hij speelt improviseert, dus zijn eigen interpretatie maakt van een muziekstuk.

Op gevoel leren piano spelen

De enige manier waarop ik mezelf verder heb ontwikkeld is door op gehoor te leren piano spelen en niet meer vanaf bladmuziek. Zo start ik bijvoorbeeld als ik een nummer wil naspelen eerst met het proberen na te spelen van de melodie met één toets (één vinger) tegelijk. Dat is vaak niet zo moeilijk, het moeilijke komt als je er akkoorden bij moet zoeken. Hoe dit precies moet gaat te diep voor dit artikel, maar door op deze manier piano te leren spelen ging er wel een wereld voor mij open. Ineens moet je zelf nadenken, i.p.v. dat je exact iets naspeelt van bladmuziek. Hierdoor krijg je een beter begrip van hoe liedjes in elkaar zitten en zal het je steeds makkelijker afgaan!

Online piano leren spelen

Met deze kennis in het achterhoofd ben ik in 2007 begonnen om anderen piano te leren spelen online. Sinds 2010 ben ik ook deze website gestart met als doel de beginnende pianist te laten zien hoe ik mijn pad heb bewandeld en heb ik tevens een online cursus gemaakt waarmee ik mensen met minder tijd en geld piano leer spelen. E-books en video's ondersteunen dit geheel, samen met een forum om echt een community te starten met beginnende pianisten met als doel kennisoverdracht en... meer mensen aan het piano spelen krijgen!

Hieronder zie je les 1 uit onze complete Cursus Piano Spelen

Hanneke
Door

Hanneke

op 18 May 2016

Hoi Steven, We hebben ons ingeschreven voor de 10 proeflessen, maar ik kan nergens vinden waar ik ze allemaal kan downloaden. Hij zegt dan dat ik niet ben geregistreerd. Of kan ik de 10 lessen niet in een keer inzien, maar alleen per week? Groetjes Hanneke

Steven
Door

Steven

op 18 May 2016

Hoi Hanneke, nadat je je hebt ingeschreven vind je de eerste les automatisch in je inbox! Zo niet, kun je misschien even je spam folder checken. Lukt het alsnog niet? Stuur ons dan even een berichtje via het contactformulier, dan sturen wij je de lessen toe! Groetjes, Steven

Indy
Door

Indy

op 21 Jul 2015

Misschien een rare vraag je had tegen iemand iets gezegd over een 'proef'/gratis pianocursus waar zou ik die kunnen vinden? Groetjes indy

Steven
Door

Steven

op 28 Jul 2015

Dat klopt, Indy! De gratis Starterscursus piano spelen is voor iedereen beschikbaar en bestaat uit 10 proeflessen. Hiervoor kun je je inschrijven bovenaan de homepage en onder elk artikel, door je naam en e-mailadres op te geven. Veel succes alvast! Groeten, Steven

Steven
Door

Steven

op 16 Nov 2011

Hoi Lucia, leuk om te horen! Zou inderdaad een mooie verassing zijn dat je ineens sneller kan piano leren spelen :-) Succes!!

Lucia
Door

Lucia

op 23 Oct 2011

Ik heb zin om met de nieuwe uitleg en methode mijn pianospel te verbetern. Hoop mijn pianojuf flink te verrassen met de snelle(re) vooruitgang!!!!

régine van den broek
Door

régine van den broek

op 03 May 2011

bestaat er ook een pianocursus voor iets-gevorderden?? wat kost die? ik heb twee jaar les gehad en speel ook een beetje kerkorgel. mijn dank voor UW ANTWOORD! RÉGINE

Steven
Door

Steven

op 03 May 2011

Beste Regine, Onze huidige online cursus piano spelen bestaat uit een basis- en een vervolgcursus. Dit is dus een totaalpakket waarin je ook uitdaging krijgt als je al ervaring hebt met piano spelen. En met de basiscursus kun je nog eens je geheugen opfrissen!

Reactie plaatsen